sunnuntai 3. elokuuta 2014

66. A tutorial on The Brenizer Method and how to use it

Heippa!
Viime talvena tutustuin itselleni uuteen kuvausmetodiin, Brenizeriin, ja ihastuin tällä tavalla otettuihin kuviin aivan älyttömästi. Seuraavana päivänä sitä piti jo testatakin. Tässä postauksessa koitan yksityiskohtaisesti selittää mikä sen idea on, ja miten se tehdään ja antaa vinkkejä :) Toivottavasti ei ole liian sekava kun käytin esimerkeissä monia kuvia, mutta halusin vain tehdä tästä monipuolisen :) 


MIKÄ BRENIZER JA MIKÄ ON SEN IDEA?
Brenizer- metodi tarkoittaa siis sitä  että kuva kootaan monesta pienestä kuvasta, ns. Stitchataan kokoon. 
Ensimmäisessä kuvassa esimerkiksi on 9 kuvaa yhdistettynä yhdeksi. 
Nyt tulee mieleen että hei, panoraamathan tehään tolleen! Mutta ei, panoraaman ottaminen on aivan erilaista kuin Brenizerin. Ensinnäkin panoraamakuvat otetaan useimmiten laajakulmalla, kun taas Brenizer on hyvä ottaa telellä. 85-millinen riittää, itse käytän 100-millistä mutta olen huomannut monien ammattilaisten suosivan tähän käyttötarkoitukseen 135-millistä. Panoraama myöskin koostuu monesta vierekkäin asetellusta kuvasta kun taas brenizerissä voi olla monta kerrosta ja monta riviä kuvia. 

Brenizerin idea on saada laaja kuva, mutta niin että sen syväterävyys säilyy pienenä, ja vältytään laajakulman vääristymiltä. Halutaan teleobjektiivin ominaisuudet kuvaan, mutta niin että kuva on kumminkin laaja.  Laajakulmalla kun otat vaikka tällaisen tossa alempana olevan kuvan, niin näyttäisi aivan erilaiselta ja tausta ei olisi noin kauniin epäterävä. Brenizer-kuvaa otettaessa halutun efektin saamiseksi täytyy käyttää teleobjektiivia, missä saa aukon suureksi. Itse olen nämä kaikki kuvat ottanut Canonin 100mm/2.8 putkella.

Brenizer-metodin "kehitti" Ryan Brenizer, jonka kuvia kannattaa käydä katsomassa http://ryanbrenizer.com/category/brenizer-method/ 

Esimerkiksi Erik Almås (lempi mainoskuvaajani) käyttää brenizeriä ajoittain (olen nähnyt joskus kuvakaappauksen Erikin facebook-sivulla photarista missä työtettiin Brenizer-kuvaa. En nyt kuollaksenikaan muista mikä hänen kuvansa oli kyseessä ) Kuvia näkee täältä http://www.erikalmas.com/

Ja kaikkihan jokin aika sitten lukivat Elena Shumilovasta http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/
Elena myöskin suurella todennäköisyydellä käyttää brenizer-metodia osassa kuvistaan. Aiheesta on ainakin ollut paljon spekulointia.


Tässä ensimmäinen kokeilu, onnistui ihan hyvin mutta otin kuvia liian pieneltä alueelta. Olisin jälkikäteen ajateltuna halunnut auringon kuvaan.


MITEN SE TEHDÄÄN? 

1. KUVAN KOKO
Kun aloitat Brenizerkuvan ottamisen, ensimmäinen huomioitava asia on kuvan koko. Koska kuva koostetaan monesta kuvasta, ei yksittäisen kuvan tarvitse olla järin suuri. Kuvaa Jpegginä, S-tai M-kokoon.Jos olet vannoutunut RAWisti, pitää kuvat pienentää ennen kuin niitä alkaa koostamaan.  Myöskin jos koostat 20 kuvan kuvaa RAW-kuvista, on photarin kaatuminen melko varmaa ellet omista jonkinlaista tehomyllyä.
Itse mokasin alussa monta kertaa siinä että unohdin vaihtaa kuvakoon pienempään ja ihmettelin sitten että miksi photari kaatuu koko ajan. Jopa pienistä jpegeistä koottu valmiskuva voi olla kooltaan 400 Mt, joten isojen kuvien kuvaamisesta ei ole mitään hyötyä. Pikemminkin siitä on enemmänkin haittaa kun prosessointiajat kasvavat tunnin mittaisiksi.  

2. KALUSTO.
Tarvitset telelinssin joka on mieluiten valovoimaltaan 2.8 tai parempi. Hyviä objektiiveja Brenizerin ottamiseen ovat   85mm f/1.8    100mm f/2.8   ja   135mm f/2
Sinulla pitää myös olla photoshop, jotta saat kuvat kasattua kokoon. Photoshop Elementsillä tätä ei pysty tehdä. Olen ottanut myös 50-millisellä Brenizerejä, ja sillä saa vähän haluttua efektiä kuviin, mutta jos mahdollista, käytä telelinssiä. Jos ei sellaista omista, niin valovoimaisella 50-millisellä pääsee alkuun. 

3. ASETUKSET
Jotta valmis kuva olisi mahdollisimman yhtenäinen ja hyvän näköinen, on tärkeää että asetukset ovat kohdallaan. Aloita asettamalla kamera täysmanuaalille. Ensiksi on hyvä asettaa valkotasapaino. Jos valkotasapaino on automaatilla, kuvista voi tulla hieman erilaisia keskenään. Tämä tarkoittaa siis sitä että valmiin kuvan yksi kohta voisi olla valkotasapainoltaan kylmempi kuin muu kuva, ja sitä on ärsyttävää lähteä korjaamaan kun siltä pystyy välttymään helposti. Aseta siis jokin valmiista valkotasapainoasetuksista, tai mittaa itse valkotasapaino, mutta kuvaa jokainen kuva samoilla asetuksilla!

Aseta aukko suureksi. Mitä suurempi aukko sen paremmin tausta jää blurriseksi, eli haluttu efekti tulee näkyviin. Aukon asettamisen jälkeen laita suljinaika sopivaksi.

Kuvien yhtenäisyyden kannalta pitää myös tarkennus asettaa manuaalille. Tarkenna kerralla kuvauskohteeseen, ja sen jälkeen älä koskekaan tarkennukseen. Jos kuvaat zoom-objektiivilla pitää olla varovainen ettei polttoväli muutu kuvien välillä.

4. KUVAAMINEN 
Kuten alussa kerroin, brenizer-kuva koostuu useasta kuvasta. Kuten panoraamakuvassakin, kuvia otetaan monta peräkkäin. Kamera kannattaa tukea kroppaan ja jalat tulee naulita maahan. Yhtä kuvaa ottaessa EI siis saa liikkua lähemmäksi, kauemmaksi, tai sivulle. Voit myös laittaa kameran jalustalle mutta itse en jalustasta niin perusta. Pidä silmä etsimellä ja ota kuvia kuvitteellista "reittiä" pitkin. Ota tarpeeksi monta kuvaa jotta valmiiseen kuvaan ei jää "reikiä" eli kohtia joista ei olisi kuvaa. 
Koska kuva koostuu useasta kuvasta, on tärkeää että malli ei liiku sen aikana kun mallista otetaan kuvia. Helpointa on jos malli mahtuu jopa yhteen kuvaan, mutta useimmiten, jos on vähänkään lähempänä kohdetta, täytyy siitä ottaa kaksi tai useampia kuvia. Postauksen alussa olevan kuvan mallista on otettu kaksi kuvaa. Sen jälkeen kun olet saanut kuvattua mallin kokonaan, älä ota uusia kuvia mallista! Jos lopussa palaat takaisin malliin ottamaan kuvia, malli on suurella todennäköisyydellä liikkunut jonkin verran.

Seuraavaksi pari kuvaa jotka selventävät miten kuvien otto tapahtuu.
Ensiksi valmis kuva jossa isäni seisoo metsässä moottorisaha olallaan:
Sitten se "reitti" Ensimmäinen kuva näyttää kaikista parhaimman tavan ottaa kuvia, ns. "oikeanlaisen reitin"
Kuvaustilanteessa reitti saattaa kuitenkin muuttua.
Eli kuvia ottaessa on järkevää seurata jotakin reittiä. Aloita kuvien ottaminen aina "kohteesta" eli usein mallista tai asiasta mihin olet tarkentanut. Sitten ala kiertämään kohdetta ottaen samalla kuvia, niin että lopulta sinulla on kuvia jokaisesta kohdasta minkä haluat valmiiseen kuvaan.On tärkeää että kuvat menevät jonkin verran toistensa päälle, jotta kaikki kohdat tulevat kuvatuksi.


Seuraavassa kuvassa näkyy tämän kuvan reitti.

Sitten, seuraavassa kuvassa on kaikki kuvat, josta tuo valmis kuva on koostettu. Kuvat on numeroita siinä järjestyksessä missä ne on otettu. Kuten huomaatte. kuvat menevät aika paljon toistensa päälle. Yritä pitää kuvamäärä kuitenkin mahdollisimman pienenä, ts. älä ota kuvia nappipohjassa. Mitä enemmän kuvia, sitä enemmän photoshop hämmentyy kun se alkaa niitä kasaamaan, ja sitä helpommin se saattaa kaatua tai tehdä kuvaan virheitä kuten puun katkeaminen, jokin asia väärässä paikassa tjs. 


5. JÄLKIKÄSITTELY
Kun kaikki kuvat on otettu, alkaa jälkikäsittely, joka omasta mielestäni on työläämpi kuin itse kuvien ottaminen. tätä ei mielestäni saa tehtyä Photoshop Elementsillä. Itse käytän Photoshop CC:tä.

Ensin varmista että kuvat eivät ole liian isoja. Jos photoshop kaatuu, kannattaa kokeilla kuvien pienentämistä. Niitä saa sitten pienentää ihan rankalla kädellä eli valmiin kuvan laatu ei siitä kärsi, varsinkaan jos kuva koostuu yli 15 kuvasta. Jos kuvia on vain muutama niin kuvan laatu kannattaa pitää melko korkeana.

Sen jälkeen käy kuvat esikatselulla läpi, ja valitse kuvat jotka otat käyttöön. Usein tulee otettua kuvia jotka ovat turhia, eli kuvan saa koostettua ilman niitäkin. Tällaisia on varsinkin jos on ottanut hyvin paljon kuvia. 

Avaa photoshop ja valitse Files kohdasta Automate -> Photomerge
Sen jälkeen valitse kuvat joista koostat Brenizerin. 

Valitsin ensimmäisellä yrittämällä Automaattisen, ja sihen lisänä vinjetoinnin poiston, ja photari ei tätä ihan hänkännyt, joten tässä ensimmäinen yritys, kuten huomaatte niin kasvot on menneet ihan pilalle. Tähän täytyy tottua, voi mennä aika montakin yritystä ennen kuin kuvan saa oikein. Jos kuvaan tulee virheitä niin kannattaa vain kokeilla eri asetuksilla.
toisella kerralla en valinnut vinjetoinnin poistoa ja tällä kertaa photari sai tehtyä kuvan oikein.  Valitsin asetuksen sijoita uudelleen. En kuitenkaan ollut tähänkään tyytyväinen vaan kokeilin vielä kerran asetuksilla automaattinen, ilman vinjetointia.


Ja tässä lopullinen versio kuvasta. Sen jälkeen kun photari on saanut valmiiksi photomergen, kuva pitää vielä rajata. Mua jäi harmittamaan se että alhaalta loppuu maa ikään kuin kesken, joten tein kuvaan lisää maata  käyttäen kloonityökalua. Säädin myös kontrastit ja värit, ja lisäsin terävyyttä. 


Tässä muuten vertailun vuoksi normaali 50-millisellä otettu kuva samasta tilanteesta :) 

 Lopuksi vaikein Brenizer minkä oon ottanut. Kuvan kokoamisvaiheessa Photoshop ei ymmärtänyt mikä kuva menee mihinkin ja se mm. poikkaisi Runen jalan, jätti railon puun kylkeen, katkaisi yhden miekan ja tuota oikeaa kulmaa se ei suostunut yhdistämään kuvaan ollenkaan. Tuntien turhaantumisen jälkeen sain sen jotenkuten oikean näköiseksi photarin automergellä ja loput virheet photaroin manuaalisti. En siis suosittele ottamaan brenizeriä näin monimutkaisessa ympäristössä, ellei halua istua tunteja photarin ääressä yhden kuvan vuoksi :D


Mitä mieltä te ootte tästä kuvaustavasta? Onko lopputulos kaiken vaivan arvoista? Laittakaa muute linkkiä teidän itse ottamiinne Brenizer-kuviin!  Olisi myös ihanaa kuulla jos innostan jotakuta kokeilemaan tätä! 


ps. Tätä voi soveltaa myös maisemakuviin!
Terkuin
Astrid

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti